Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Minuli predsjednički izbori održani u Crnoj Gori i OEBS-ova generalna ocjena po kojoj su oni bili „fudamentalno slobodni“, natjerali su mlade Građanskog pokreta URA da iskažu nelaganje sa OEBS-ovim izvještajima koji kontinuirano izborne procese u Crnoj Gori ocjenjuju slobodnim a oni su daleko od toga, saopštili su iz ove partije.

Oni su danas predali pismo protesta kancelariji Misije OEBS-a u Crnoj Gori u kojem stoji da smatraju da je OEBS dijelom odgovoran zbog stvaranja i održavanja izbornih neregularnosti kroz sve izborne cikluse prethodnih godina u Crnoj Gori.

„To navodimo iz razloga što ste takve neregularnosti u vašim izvještajima uvijek relatizovali ocjenjujući ih pod „slobodnim izborima“ a sa kojima je potom trodecenijska vladajuća partija mahala i hvalila se javnosti. U atmosferi u kojoj se dokumentovano i dokazano vrši kupovina glasova, evidentiraju građani koji izlaze na izbore, otvaraju paralelni izborni štabovi vladajuće partije u neposrednoj blizini biračkih mjesta, u kojoj se ljudi pritiskaju i ucjenjuju, fizički napadaju priznaćete - ne može biti govora o slobodnim i fer izborima. O tome govori i čuvena „Afera Snimak“  koja se nekoliko puta nalazila u izvještajima Evropske komisije za Crnu Goru, a koju je tadašnji premijer Đukanović ocijenio kao „politički trik“. Podsjećamo da su danas mnogi akteri iz te afere na visokim pozicijama u ovoj zemlji, mnogi čak i napredovali“, poručio je Milan Đaković predsjednik Foruma mladih URA.

O nje kazao da je zloupotreba institucija u političke svrhe  javna tajna i poslao pitanje OEBS-u da li bi bilo zamislivo da bilo koja zemlja koja je u Evropskoj uniji, a u čije učlanjenje pretenduje i naša zemlja, svoje institucije koristi u svrhu postizanja što boljeg rezultata vladajuće partije.

„O ovoj vrsti zloupotrebe možda kao najsvježiji slučaj treba navesti sastanak direktora državnih preduzeća i institucija, dva dana pred minule izbore u prostorijama Demokratske partije socijalista, što je dokumentovano i javnosti predstavljeno putem medija“, kazao je u ime Foruma mladih predsjednik tog stranačkog tijela pokreta URA Milan Đaković.

On je apelovao na ambasadorku OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet da u granicama svojih mogućnosti uzme proaktivniji odnos u tome da građani Crne Gore dobiju slobodne i fer izbore u čiji ishod neće biti sumnje.
„Kao mladim ljudima koji će sjutra živjeti i stvarati svoj život ovdje dosta nam je izbornih mahinacija i zbog toga ćemo istrajno i neumoljivo raditi na procesu kako bi jednog dana dočekali ono u šta uživaju građani slobodnih evropskih zemalja – pravo da se slobodno bira i da time imamo vlast koja je pravi odraz volje naroda“, zaključio je Đaković.