Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Teško je ohrabriti i najveće pesimiste u vezi dugoročnih mjera, narodski rečeno "koji su o dugu dršku", ako su ovakvi rezultati oko kratkoročnih mjera.


Kemal Pajević
STAV

Sezona grijanja pretekla
kratkoročne mjere Vlade i Opštine


Krajem 2014. i početkom 2015. godine u Pljevljima je eskalirao problem zagađenja vazduha i nedostatak pitke vode u dužem vremenskom periodu. To je izazvalo veliko interesovanje javnosti i zabrinutost građana Pljevalja kao i reakciju svih relevantnih društvenih subjekata u Crnoj Gori.

U skladu sa tim životnim problemom, za građane Pljevalja održan je sastanak čelnika opštine Pljevlja i Ministarstva održivog razvoja i turizma uz učešće dekana i profesora Mašinskog i Građevinskog fakulteta 22.01.2015. godine, što se može smatrati početkom aktivnosti na sanaciji aerozagađenja u Pljevljima.

Posle sprovedenih aktivnosti i preporuka o kratkoročnim i dugoročnim mjerama za rješavanje teške ekološke situacije u Pljevljima, Vlada Crne Gore je krajem jula 2015. godine donijela odluku o kratkoročnim mjerama za smanjenje zagađenosti vazduha u Pljevljima tokom grejne sezone.

Za realizaciju kratkoročnih mjera Vlada je opredijelila 570.000 eura od čega većina raspoloživih sredstava u iznosu od 417.000 eura namijenjena je za zamjenu energenata za loženje. Uz tu mjeru, lokalna uprava je ponudila subvencije od 50% iznosa cijene novih energenata kao podsticaj građanima da promjene energent za loženje.

Na prvi tender objavljen 10. septembra, a završen 5. oktobra nije se niko javio sa ponudom za isporuku briketa i peleta kao novih energenata koji bi smanjili uticaj zagađenja životne sredine. Nedavno je raspisan i novi tender, ali ostaje činjenica da ako i bude zainteresovanih ponuđača potrebno je značajno vrijeme za zakonske procedure i samu eventualnu isporuku traženih energenata, uz činjenicu da je većina građana već nabavila stare energente.

Kao zaključak na priloženo ostaje porazna činjenica da od januara, kad su počele aktivnosti na realizaciji poslova na saniranju ekološke situacije u Pljevljima, čak ni kratkoročne mjere na pragu novembra nisu dale nikakve rezultate.

Da li je potrebno nekome objašnjavati da je grejna  sezona  u Pljevljima već počela i da su čak i oni najuporniji koji su vjerovali u efikasnost i blagovremenost ovih mjera morali nabaviti stare energente ugalj i drva.

Teško je ohrabriti i najveće pesimiste u vezi dugoročnih mjera, narodski rečeno "koji su o dugu dršku", ako su ovakvi rezultati oko kratkoročnih mjera. Posebno ako se zna da je jedna od glavnih dugoročnih mjera realizacija projekta oko izgradnje drugog bloka TE Pljevlja sa obaveznom toplifikacijom grada u priličnom zakašnjenju i da je skoro čitava godina izgubljena u pregovorima između strateških partnera oko početka izgradnje ove kapitalne investicije.

Ako se tome dodaju višegodišnji problemi građana Pljevalja oko isporuke pitke vode, a znajući da godinama unazad posle velikih kiša grad i po više mjeseci nema vodu za piće, onda je sasvim jasno sa kakvim se životnim problemima susreću građani Pljevalja. Iz tih razloga začuđuje činjenica da je u planovima lokalne uprave rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje pitke vode Pliješ ostavljena za narednu i sledeće godine i svrstana u četvrtu kategoriju prioriteta koja bi prema izjavi gradonačelnika saopštenoj na konferenciji za novinare 16. oktobra ove godine koštala sa novim projektom i realizacijom oko 2,5 miliona eura. Uz to opredeljenje lokalne uprave da prioritet u kapitalnom budžetu treba da bude rekonstrukcija glavne ulice, umjesto rješavanje egzistencijalne životne potrebe za pitkom vodom, teško da će naići na razumijevanje građana.

Za slledeću godinu je prolongirana i još jedna od veoma značajnih stavki iz planova za poboljšanje teške ekološke situacije u Pljevljima - izgradnja toplane snage 15-20 megavata koja bi okvirno koštala 5,1 milion eura.

Kao krajnji zaključak jasno se stiče dojam da je grejna  sezona  pretekla realizaciju kratkoročnih mjera Vlade Crne Gore i Opštine Pljevlja i da građani sa zebnjom mogu očekivati prekoračenja otrovnih materija u vazduhu posebno što su već počele čuvene pljevaljske magle i što se smrad u vazduhu već značajno osjeća. Istovremeno, građani Pljevalja se mogu moliti svevišnjem da ove sezone ne bude mnogo padavina, jer u protivnom teško da će imati vodu za piće kao elementarnu ljudsku potrebu uz isto tako potreban čist vazduh. Što im je garantovano Ustavom Crne Gore, a tako teško ostvarljivo u praksi.

Izvor: Vijesti